• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Sınava günler kala nasıl beslenilmeli?

Sınava günler kala nasıl beslenilmeli?

Üniversite sınavına SAYILI GÜNLER kaldı…

Hazırlıklar tüm hızıyla devam ederken artan sınav stresi adayların yeme davranışlarında ve uyku düzeninde değişiklere yol açabiliyor. Heyecan içindeki aileler ise çocuklarının sınav başarısını arttırmak için neler yiyip içmeleri gerektiğini araştırıyor. Peki;

Sınava günler kala adaylar, beslenmelerinde nelere dikkat etmeli?

Sınav sabahı ve sınav sırasında adaylar, hangi besinleri tüketmeli ve nelerden kaçınmalı?

Sınava GÜNLER kala nasıl bir BESLENİLMELİ?

Güne zinde bir başlangıç yapmak ve gün içinde dikkat ve öğrenmeyi sağlamak için mutlaka kahvaltı yapmalısınız. Tam tahıllı ekmek, süt, peynir veya yumurta, taze sebze ve meyveler, pekmez, reçel veya bal gibi yiyeceklerden oluşan bir kahvaltı tercih edebilirsiniz. Yoğurt/süt, yulaf, keten tohumu, taze veya kuru meyvelerden oluşan besleyici bir kahvaltı da tercih edebilirsiniz.


Öğle ve akşam yemeğinde kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagilleri, sebze yemeklerini, haşlama, buğulama, fırında veya ızgara et-balık-tavuk-hindi tercih edebilirsiniz. Gaz yapma ihtimaline karşı baklagilleri tercihen öğle yemeklerinde tüketebilirsiniz. Yemeklerin yanında yoğurt, ayran, cacık ve salatalara ve tam tahıllı ekmeğe de yer verebilirsiniz. Gün içinde 2-2.5 litre veya 6-8 bardak SU içmeye özen göstermelisiniz.

Özetle

sınava sayılı günün kaldığı bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeli, kahvaltı ve ana öğünleri kesinlikle atlamamalı, ara öğünler de yapmalı, gün içinde süt, et, tahıl, meyve ve sebze gibi farklı besin gruplarından tüketmeye mutlaka özen göstermelisiniz.

Sınava GÜNLER kala nelere DİKKAT etmeli?

• Çalışma masasında uzun süre ter döktüğünüz için, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı yaşamamak için ara öğün yapabilirsiniz. Ara öğünlerde kuru veya taze meyveler ve yanında yoğurt veya süt ve fındık, ceviz badem gibi yağlı tohumları tercih edebilirsiniz. 

Hafızayı güçlendirmek ve konsantrasyonunuzu arttırmaya destek olabilecek yağlardan zengin badem, fındık gibi yağlı tohumlara, omega-3 yağ asitlerinden zengin cevize beslenmenizde yer verin ve haftada 2 kez de balık tüketmeye dikkat edin. 

Demir minerali dikkat ve konsantrasyonda önemli rol oynar. Yumurta, kırmızı et ve kuru baklagiller gibi demirden zengin besinlere beslenmenizde yer verin. 

Kahve, çay ve gazlı içecekler kafein içerir. Günde 1 fincan kahve ve çay dikkat ve konsantrasyona destek olabilir ancak bu aşırı tüketimi sonucu aşırı kafein alımı ters etki yaratarak huzursuzluk, uykusuzluk gibi sorunlara da yol açabilir. 

Yürüyüş, minder egzersizleri ve esneme hareketleri gibi hafif tempolu aktiviteler gün içinde uzun süreli oturmaya bağlı yavaşlayan metabolizma ve kan dolaşımını canlandırabilir, dikkat ve öğrenmeyi destekleyebilir. 

Sınavdan 1 GÜN kala nerelere DİKKAT etmeli?

• Sınavdan bir gün önce sindirim ve hazımsızlık gibi şikayetler yaşamamak adına kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi gaz yapıcı besinleri tercih etmeyebilirsiniz. 

• Yine sınavdan bir gün önce şimdiye kadar hiç yemediğiniz herhangi bir besini veya yemeği ilk defa sınav günü denemeyin. Eğer bir besin alerjiniz veya sindirim sorununuz varsa bunu sınavdan önceki gün yaşamayın. 

Açıkta ve sokakta satılan yiyeceklerden uzak durun, bu tür yiyecekler besin zehirlenmelerine yol açabilir. 

• Evde en sevdiğiniz yemeği hazırlatmanız motivasyonunuzu artırmaya yardımcı olabilir. 

• Her zaman ki porsiyon ölçünüz kadar ve iyice çiğneyerek yemeklerini tüketin, günlük beslenme alışkanlıklarınızın dışına çıkmamaya gayret edin. 

Aşırı çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminde kaçının, uyku düzeninizi koruyun.

SINAV SABAHI hangi besinleri tercih etmeli ya da etmemeli?

• Sınav sabahı güne mutlaka rutin kahvaltınızla başlayın. Kahvaltı yapılmazsa sınavda baş ağrısı, dikkatsizlik, yorgunluk ve kan şekerinin düşmesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durum sınav başarınızı olumsuz etkileyebilir 

• Kahvaltıda, çok tuzlu olmayan peynir çeşitleri, tercihen haşlanmış yumurta, taze sebze ve meyveler ile taze meyve suyu veya süt ve tam tahıllı ekmek, bir tatlı kaşığı kadar reçel, bal veya pekmezle dengeli bir kahvaltı tabağı oluşturabilirsiniz. 

• Kahvaltıda tuz içeriği yüksek yiyeceklerden kaçının ve tuz da kullanmayın, aksi halde sınavda susamanıza yol açarak, sınav başarınızı olumsuz etkileyebilir. 

• Sınav sabahı su tüketmeyi ihmal etmeyin. 

SINAV ESNASINDA ne tüketilmeli ya da tüketilmemeli?

Öncelikle sınav esnasında tüketilecek bir yiyecek veya içeceğin mucize yaratmayacağını bilmelisiniz. Sınav sırasında susamaya neden olabilecek tuzlu yiyeceklerden ve aşırı sıvı tüketmekten kaçının. Kan şekerinizin düşmemesi için kepekli sandviç, kepekli bisküvi, süt gibi yiyecek ve içecekleri tercih edebilirsiniz.


SINAVDA

BAŞARILAR DİLERİZ… 

UMARIZ

HER ŞEY GÖNLÜNÜZCE

OLUR…


Kaynak: 

Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı: (https://sabriulkerfoundation.org/tr/)

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
Yazarlar tarafından sitede yayınlanan tüm yazılar, resimler ve videolar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir.