Batmayan gemi olarak tasarlanan ancak çıktığı ilk seferinde 2 bin 223 yolcusuyla Nisan 1912’de okyanusun derin sularına gömülen Titanik’in enkazı eriyor.
Atlantik Okyanusu’nun 3,8 km derinliğindeki dev gemiye 14 yıl aradan sonra ulaşan dalgıçlar, batığın bazı parçalarının adeta yok olduğunu kaydetti.
Bunun sebebi olarak okyanus akıntıları, tuzlu su ve demir yiyen bakteriler gösteriliyor.
İngiliz yolcu gemisinin kalıntısı Amerikalı-Fransız bir ekip tarafından 1985’te keşfedilmişti.
.
Araştırmacı Victor Vescovo ve ekibi tarafından başlatılan yeni görevde, Titanik’ten geriye kalanların yüksek çözünürlükte video ve fotoğrafları çekildi.
Ağustos’un başlarında sekiz günde beş dalış gerçekleştirdiklerini söyleyen Vescovo, batık gemiyi gördüğünde büyülendiğini söylüyor.
Kanada’daki Newfoundland’in 600 kilometre açığındaki geminin fotoğraflardan sanal gerçeklik platformlarında kullanılmak üzere 3D modeller elde edilecek.
Görüntüler ayrıca bilim adamlarının enkazın nasıl bozulmaya devam edeceğini tahmin etmelerine yardımcı olacak.
1987’den 2004 yılına kadar yapılan dalışlarda batıktan çok sayıda parça ve eşya çıkarılmıştı.
.
İngiltere’nin Southampton limanından New York’a gitmek üzere 10 Nisan 1912’de ayrılan Titanik, 14 Nisan’da Atlas Okyanusu’nda buzul kütlesine çarptıktan bir gün sonra battı.
Gemideki 2 bin 223 kişiden 1517’si hayatını kaybetti. Titanik’te Amerikalı işadamı Benjamin Guggenheim, İngiliz gazeteci William Thomas Stead, Macy’s’in ortağı Isidor Straus ve eşi Ida da bulunuyordu.
Bu trajik olayın hikayesini beyaz perdeye aktaran James Cameron, 1995’te gemi enkazını ziyaret ederek çektiği görüntüleri 1997’deki Titanik filminde kullandı.
Kaynaklar:
https://tr.euronews.com/2019/08/22/video-demir-yiyen-bakteriler-okyanusun-dibindeki-titanik-i-bitiriyor; Reuters
…
…
Güzel bir makale, batık Titanic’in net görüntülerini izlemek gerçekten etkileyici. Ağ organizasyonlarının şubelerini haritada görmek için daha fazla bilgi için linki ziyaret edebilirsiniz: https://kasaturkiye.com/